Zdrowy styl życia to obecnie już swoisty trend. Odpowiednie dobieranie składników, by usprawnić pracę organizmu to sposób na to, by długo cieszyć się dobrym samopoczuciem. Są jednak produkty, które mogą dodatkowo wpływać korzystnie na nasze zdrowie. To tzw. żywność funkcjonalna. To zdecydowanie więcej niż tylko produkty bogate w witaminy. To żywność pochodzenia naturalnego, która zmniejsza ryzyko występowania chorób, szczególnie cywilizacyjnych. Produkty te muszą mieć formę żywności konwencjonalnej. Ich zdrowotne działanie musi być poprzedzone badaniami, w których faktycznie widać poprawę zdrowia po spożywaniu ich w normalnej porcji dziennie. Nie mogą to być tabletki czy kapsułki. Żywność funkcjonalna to głównie ta, w której występuje błonnik pokarmowy, oligosaharydy, bakterie probiotyczne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, lecytyna, cholina czy białko. Produkty takie zmniejszają ryzyko nowotworów czy ryzyko osteoporozy. Usprawniają działanie układu sercowo - naczyniowego i pokarmowego.